5. toukokuuta 2016

#pikakurssiraakaruokintaan: Kuinka-tää-toimii

Kuinka raakaruokkia koiraa, kuinka koira ruokitaan raa'alla, koiran ruokkiminen raakaruoalla, barffauksen aloittaminen, onko barf terveellista, hiiva ja barf, voiko kananmunaa antaa koiralle, mitä lihoja koiralle voi antaa, koiralla hiiva, finnmolkea ruokaan, raakaruokinta koira, raakaruokinta kissa, paljon raakaruokintaan menee rahaa....



Tuossa vain murto-osa niistä hakusanoista, millä Team Navekonin blogiin löydetään kuukausittain. Saan sähköpostiini helkkarin paljon viestejä jossa kysytään apua raakaruokinnan aloittamiseen. Osaa olen auttanut, osan olen opastanut suunnistamaan Katiskaan ja hankkimaan tietonsa sieltä.

Aloittelevan raakaruokailijan tai raakaa edes osittain syöttävän kannattaa ensin lukea Katiskan perusoppaat raakaruokintaan:
50/50-malli
Jennin pähkinänkuori
Lisäravinneviidakko
Kuppi vai saavi nenän alle
Lisäravinteista yleisesti

PARI PERUSASIAA:
Elopainokilo, EPkg: lue ja käytä kuten normaalia kilogrammaa
Metabolinen painokilo, MEkg: saadaan korottamalla koiran paino potenssiin 0,75.

Proteiinin tarve on vähintään
• aikuiselle 5g/MEkg/vrk
• pikkupennulla 14g/MEkg/vrk
• 16 vk pennulla 9g/MEkg/vrk (riippuen kiihkeän kasvun vaiheesta)

Rasvan tarve
• 7g/MEkg/vrk

Miksi lisiä annetaan?
Täysipainoiseen raakaruokintaan kuuluvat aina lisäravinteet, koska koira ei voi saada kaikkea ravinnostaan. On täysin mahdotonta saada esimerkiksi sinkkiä täytettynä pelkästä lihasta, sillä sinkkiä on luontaisesti kovin vähän ruuassa itsessään. Nappuloihin ja märkäruokiin nämä lisät ovat jo lisätty, joten minkä ihmeen takia et laittaisi lisiä myös koiralle? Moni koira käy ja kukkuu myös ilman lisäravinteita, mutta se ei tarkoita että ruokinta olisi optimia. Optimiin pyritään, jotta koira saisi ravinnostaan kaiken mahdollisen irti. Puutteita ei aina kykene näkemään ulkoapäin. Ja se kuka heittää ilmoille luonnonmukaisuuden - no, kenenkäs koira luonnossa itse saalistaisi lehmiä? Ruokavalio koostuisi tällöin pääasiassa niistä eläimistä, mitkä koira saisi itse kiinni = koirasta riippuen joko kuolisi nälkään tai tappaisi kanalintuja / supia / rottia.

Luonnossa sudet ja muut petoeläimet eivät saa lisäravinteita, mutta esimerkiksi susilla on korkea pentukuolleisuus % ja monta vuotta lyhyempi elinikä koiriin verrattuna, mikäli selviävät kahdesta ensimmäisestä vuodesta. Susia ja koiria ei voida verrata keskenään, koska koirien sairaukset ovat lisääntyneet ja myös nämä nostavat tarvetta lisäravinteille.



  1. KALSIUM: laske koirasi kalsiumin tarve ja päätä, mistä otat sen
• aikuisille 130mg/MEkg
• pennuille 3kk ikään asti 630mg/MEkg
• pennuille 6-12kk 315mg/MEkg

Pidä huolta että koirasi saa kalsiumia riittävästi. Kalsiumin imeytyminen on n. 30-40% luokkaa, joten tarpeen voit huoletta kertoa vaikkapa kahdella. Tällöin aikuisen koiran tarve on 260mg/MEkg. Jos et osaa laskea koirasi metabolista painoa tai olet epävarma tuloksesta, katso apua täältä.

Kalsiumin voit ottaa luusta, luullisesta lihasta tai purkista. Puhdasta luuta koira tarvitsee vain 1g/EPkg, muiden tuotteiden annosmäärä lasketaan aina niiden sisältämän kalsiumin mukaan.

Valitse sellainen tuote, joka on käytössä edullinen, jota ei tarvitse annostella kauhalla ja joka sopii koirallesi. Jos kalsium otetaan purkista, ei pidä luottaa purkin annosteluohjeeseen, vaan lasketaan itse paljonko koira tarvitsee kalsiumia ja paljonko sitä purkissa on. Purkkien annosteluohjeet ovat yleensä huomattavasti yläkanttiin lasketut.


Ylläolevassa kuvassa on laskettu 30kg koiran kalsiumin syöttömäärät. Laskuissa on huomioitu imeytyminen, ja olen käyttänyt kalsiumintarpeena 3,4 grammaa, eli 3400 milligrammaa. Jos vain on mahdollista, syöttäisin itse kalsiumin vaihtelevasti luuna ja luujauhiksena. Luissa on tietysti aina riskinsä, minkä vuoksi moni ei syötä luuta ollenkaan, vaan ostaa luu-lihaseoksen ja ottaa kalsiumin koiralleen sitä kautta. Kalkvitan ja Multidogin tapaiset kalsiumvalmisteet sisältävät yleensä täyteaineita sekä saattavat närästää osaa koirista.


2. A-VITAMIINI: laske koirasi A-vitamiinin tarve, ja päätä mistä otat sen
Kaikista helpoiten A-vitamiinin saat katettua maksasta. Jos koirasi syö maksaa, voit valita yhden seuraavista vaihtoehdoista:
• naudanmaksaa 1g/EPkg
• sianmaksaa 1,4g/EPkg
• broilerinmaksaa 2,5/EPkg

Maksaa annetaan vain kerran viikossa. Jos koira ei suostu syömään maksaa, voidaan A-vitamiinin tarve ottaa esimerkiksi kalanmaksaöljystä tai Milkan ADE-liuoksesta.


3. D-VITAMIINI: laske koirasi D-vitamiinin tarve ja päätä, mistä otat sen
Tarve D-vitamiinille on
• perusterveillä 0,7µg/EPkg
• erityisessä rasituksessa olevilla vähintään 1µg/EPkg

D-vitamiinin voit ottaa koirallesi kalasta: korvaa yhden päivän ruoka kalalla (laske paljonko saat siitä D-vitamiinia) ja täydennä loppu tarvittaessa purkista. Markkinoilla on valtavasti erilaisia D-vitamiinivalmisteita, ja tämän vitamiinin voit antaa halutessai joko joka päivä tai kerran viikossa. Lue lisää D-vitamiinista täältä!


4. E-VITAMIINI
E-vitamiinin tarve nousee aina, kun rasvaa lisätään ruokaan. Sitä olisi hyvä saada päivittäin. E-vitamiinin tarve on 1-3mg/EPkg. Sitä voidaan antaa suoraan purkista (auringonkukkaöljy, vehnänalkioöljy), mutta ne ovat hyvin arvokkaita käyttää isoilla koirilla. Huomattavasti kustannustehokkaampaa on antaa valmista E-vitamiiniliuosta. Hyviä valmisteita ovat esimerkiksi BE-Balans (B-vitamiini myös mukana) tai E-balans. Molempia löytyy sekä hevos- että koirapuolelta, mutta ovat sen verran riittoisia että koirapuolen purkin pitäisi riittää.


5. SINKKI: laske koirasi sinkin tarve ja päätä mistä otat sen
Sinkki on yksi tärkeistä kivennäisaineista, jotka vaikuttavat mm. entsyymitoimintaan, ihoon, turkkiin sekä hedelmällisyyteen. Sen tarvetta on lähestulkoon mahdotonta täyttää ilman lisäravinteita. Lihoista poronlihassa on eniten sinkkiä, mutta se ei yksistään riitä. Sinkkiä annetaan joka päivä.

Sinkin tarve on
• 2mg/EPkg


Sinkki on järkevintä ottaa suoraan purkista. Purkki valitaan koiran koon ja erityistarpeiden mukaan: isoille, terveille koirille lienee Biotiini Forte viisain valinta, kun taas hiivakoirat joutuvat tyytymään muihin valmisteisiin. Lue lisää valmisteista ja pitoisuuksista täältä!


6. JODI & NATRIUM
Jodia koira saa merilevästä tai suolasta (merisuola tai jodioitu suola). Koira tarvitsee myös natriumia joten suolaa onkin hyvä lisätä ruokaan säännöllisesti. Kaikki merilevät ovat pääasiassa kaikki samaa lajiketta, jolloin voit ostaa itsellesi sopivimman pakkauskoon. Merilevää annetaan päivittäin.


7. KUITU
Omien kokemuksien pohjalta kaikista kätevin ja helpoin kuidun lähde eli hiilari on pellavansiemenrouhe. Sitä saa tavallisista marketeista muutaman euron hintaan ja sitä annostellaan
• kovaan kakkaan turvotettuna (1/2-1tl kuivaa ainesta)
• löysään kakkaan sellaisenaan

Kuituna voidaan käyttää myös kauraleseitä, kaurapuuroa tai vaikkapa Greenline-pellettejä. Greenline toimi loistavana apuna myös närästämiseen, mutta pakkauskoko lienee monelle este.


8. MUUT LISÄT
Lohi- ja muut kalaöljyt ovat koiralle parhaiten hyödynnettävät öljyt. Sitä voidaan antaa ympäri vuoden, mutta tulee tarpeeseen etenkin kovilla pakkauskausina. Kalaöljyillä ei ole suurempaa eroa keskenään, joten voit valita haluamasi pakkauskoon ja käyttää sitä.
Kananmunia voidaan antaa viikossa useita, mikäli koira ei tuppaa lihomaan herkästi eikä keltuaisia ja valkuaisia tarvitse erotella keskenään.


9. LIHA
Lyhyestä virsi kaunis: valitse lihoja, jotka sopivat koirallesi ja kukkarollesi. Valmiissa mixeissä maksat aina myös vedestä ja kasviksista, joten raakaruoka kannattaa koostaa itse. Unohda kaikki valmisteet missä luun määrä on valtavan suuri tai missä kalsiumin määrää ei kerrota - et voi syöttää sellaista ruokaa jossa ei ole kerrottu tuotesisältöä!! Suurin osa täysraakapakasteista on suoranaista huijausta, mutta onneksi Maukkaalla on sarja täysraakaravintoja joihin ei tarvitse lisätä kuin sinkki ja D.

On omistajan makuasia haluaako syöttää hyvälaatuista lihaa vai lähinnä jänteitä ja kalvoja. Luonnollisesti parempilaatuinen liha on paremmin hyödynnettävissä, eikä sitä välttämättä tarvitse syöttää yhtä paljon. Palalihat ovat usein erinomaisia laaduiltaan ja koiratkin nauttivat kun ruoka ei ole pelkkää jauhelihaa. Vauhti-Raksulla on laaja valikoima hyviä lihoja, heidän tuotevalikoimansa kannattaa käydä vilkaisemassa.

Lihoja voi ja kannattaakin vaihdella, mikäli koira pystyy syömään laajasti eri eläinten ruhonosia. Broilerista kelpaavat syötäväksi myös sydämet ja kivipiira (ovat myös laihduttajalle hyvää ravintoa), kalasta voit syöttää myös päät. Naudan ja sian kieli on sitkeää pureskeltavaa koiralle.


Tähän päättyi pikakurssi raakaruokintaan, alle kirjotan vielä tiivistelmän ruokavalion rungosta lisineen. Jos jotakin kysyttävää ilmenee, ota yhteyttä sähköpostitse niin vastaan sinulle mahdollisimman pian. Virheistä teksteissä saa myös korjata, olen nämä kirjoittanut pääasiassa ilman minkäänlaista lunttilappua :D

Joka päivä annetaan:
• lihaa
• kalsiumia
• sinkkiä
• E-vitamiinia
• merilevää
• (D-vitamiinia)
• tarpeen mukaan kalaöljyä ja kuitua

Kerran viikossa annetaan:
• maksaa / ADE-liuosta
• kalaa


3 kommenttia:

  1. Tämä on kuule hyvä! Ja tajusin tuossa sinkkejä katsellessani, että perkele ku unohtui ostaa, joutuvat nyt olemaan loppuviikon ilman :''''D

    VastaaPoista
  2. Miksi Biotiini Forte ei sovi hiivakoirille?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Biotiini Fortessa on glukoosia (= sokeria), jonka vuoksi sitä ei suositella hiivakoirille.

      Kaikki hiivakoirat eivät siitä välttämättä saa oireita, mutta esim. meillä siihen reagoitiin.

      Poista